A Szekszárdi borvidék – Borvacsorák

Borvacsorák Szekszárd provence birtok

A Szekszárdi borvidék – Borvacsorák

Szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi borvidékeTolna vármegyében található, a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága kb. 6000 ha, amelyből jelenleg kb. 2600 ha területen termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér.

 

A borvidék adottságai általában nem teszik lehetővé a vájt pincék kialakítását. Az altalaj önmagában nem állékony, a pincefödém megerősítésére van szükség. Ennek megfelelően leggyakrabban földkitermeléssel épített, téglafalú pincékkel találkozunk.

Szekszárdon a pincék építése a 18. században gyorsult fel. A borvidéken ma ismert legrégibb, a vármegyeháza alatt megtalálható pince is ebben a korban épült. A borvidék egyik jellegzetessége, hogy a város terjeszkedésével magába olvasztotta a szőlőket és a pincesorokat is. A régi pincék maradványai emiatt a belváros közelében is fellelhetők, amely számos esetben jelent gondot a mai építkezéseknél. Ilyen pincék maradványai megtalálhatók például a Fürdőház, Kadarka, Bethlen, Bocskai utcákban, valamint a Kossuth utca és a Bezerédj utca végén is. A borvidék legjobb termőterületének a Bakta-hegyet tartották, ahol ma lakótelepek terülnek el. A régi pincesor maradványa az alsóvárosi temetővel szemben található.

Fontosabb borászatok
  • Bodri Pincészet
  • Dúzsi Tamás és Családja
  • Eszterbauer Borászat
  • Fekete Borpince
  • Heimann Családi Birtok
  • Mészáros Pál Borház és Pince
  • Sebestyén Pince
  • Szeleshát Szőlőbirtok
  • Takler Pince
  • Vesztergombi Pincészet
  • Vida Családi Birtok
  • Szekszárd és a kadarkája a „magyarság” bortörténelmének fontos része, nemzeti kincs, hírértéke példaértékű és nem utolsó sorban jobb kísérővel talán nem is örvendeztethetjük meg az olyan magyar ételeinket, mint a paprikás halászlé vagy egy magyaros pörkölt.
  • A borvidék, illetve a fajtaválaszték különlegessége és az összefogás legkiválóbb példája lett a 2015-ben útjára indított közös szekszárdi palack. A burgundi formájú, Szekszárd felirattal ellátott egységes üvegekbe csak a borvidék fajtajelleges borai, a kadarka, a kékfrankos, illetve az azok felhasználásával készülő szekszárdi bikavér kerülhet. A palack védjegytulajdonosa Szekszárd városa, cél a borvidék egyediségének kifejezése, és a világpiacon való jól azonosíthatósága.

    Borvacsorák a Provence Birtokon

    Örömünkre szolgál bemutatni hogy Januárban több borvacsora rendezvénnyel is készülünk. Minőségi borok, ételkínálattal várjuk kedves vendégeinket.