Gemenci erdő

Gemenci erdő

Gemenc 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén. Területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló. Gemenc az ország legnagyobb, zömében erdővel borított ártere, melynek hossza kb 30 kilométer, szélessége pedig 7 kilométer. Egész területén a vízjárás határozza meg növényzetét. Az erdei állatvilága is igen gazdag. Az itt előforduló állatok közül említésre méltó: fekete gólya, szürke gémek, rétisas, őz, vaddisznó. De itt él az ország legszebb, legértékesebb trófeáit növesztő gímszarvas-állomány is. A Gemenci-erdő élővilágáról szól a Gyöngyvirágtól lombhullásig című magyar természetfilm is.

Gemenci erdő kenu kölcsönzés

Ha vizitúra kereteiben szeretné megismerni a Gemenci erdő szépségeit, akkor mindenképp érdemes kenut bérelnie. A pörbölyi Ökoturisztikai Központból erdei vasúttal szállítják a vízitúrák kiinduló pontjára, a Rezéti-Duna partjára, vagy a Gemenc-Duna partra a résztvevőket és a kenukat. Kis szerencsével az idelátogató akár védett madarakkal, valamint hűsölő szarvasokkal, vaddisznókkal is találkozhat. A hajók különböző méretben bérelhetők: 4 személyes, 3 személyes túrakenuk és 2 személyes túrakajakok állnak rendelkezésre. Kezdő túrázók vagy népesebb csoportok esetén vízitúra vezető is biztosított. Mentőmellényt, evezőlapátot, vízhatlan zsákot vagy hordót, illetve a kötelezően előírt tartozékokat a kölcsönző cég biztosítja. Célszerű a hajókat a tervezett túra előtt egy héttel lefoglalni. Kölcsönzési díj helyszínre szállítással (Nyárilegelő vagy Gemenc-Dunapart): 8 000 Ft/hajó A kölcsönzési díj nem tartalmazza a résztvevők vonatjegyének az árát!

Gemenci erdei vasút


A Gemenci Állami Erdei Vasút 31 kilométeres útvonalon járja be Gemenc turisztikailag leginkább érdekes területeit, Pörböly településtől a Sió csatornáig. Az induló állomás Bajától 8 kilométerre, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjánál található, míg a másik végállomás Szekszárdtól 6 kilométerre foglal helyet. A vasútvonal csatlakozik az Alföldi Kéktúra útvonalához is, egyik állomásánál pedig sétahajó-kikötő is található.
A gemenci erdei vasút megállói
Pörböly
Vadmegfigyelő
Nagyrezét
Nyárilegelő
Lassi
Malomtelelő
Gemenc-Dunapart
Keselyűs
Szekszárd-Bárányfok