Szekszárd Bencés apátság romjai

Szekszárd Bencés apátság romjai

I.Béla 1061-ben alapította a szekszárdi bencés apátságot. Úgy tartják, hogy a kereszt alaprajzú templomot a királyi család temetkezési helyének szánták, így 1063-ban itt is temették el I. Bélát. Sírját azonban ezidáig nem találták meg.

Az első írásos emlék, ami igazolja a szekszárdi bencés apátság működését 1212-ből származik. Majd a templom az évszázadok során számos intézménynek adott otthon, volt monostori iskola, de a török szandzsák székhelye is. 1794-ben azonban egy szörnyű tűzvész során elpusztult. 1802-ben felszíni romjait elhordták az új templom építéséhez. Az apátság uradalmi épületeit a vármegye vette meg és átépítette megyeházának.

Napjainkban a Megyeház udvarán lehet megtekinteni az apátságból megmaradt romkertet, a bizánci stílusú, tizenegy karéjos templom falait, illetve azt a díszes faragású vállkövet, amely feltehetően az apátsági templom boltozatának egyik oldali dísze volt. Jelenleg a hangulatos romkert rendszeresen biztosít színteret hangversenyeknek és folklórműsoroknak.
FOTÓ: FRANCZ ILONA, GULYÁS ATTILA